Pszczele tajemnice
Czy wiesz, że ...
Aby powstał 1 kilogram miodu nektarowego, pszczoły muszą odwiedzić od 750 tysięcy do 3 milionów kwiatów?
Pytania i odpowiedzi:
Dlaczego miód jest zdrowszy od cukru?
Nie bez przyczyny do cukru białego przylgnęła etykieta "białej trucizny". By uzmysłowić sobie różnice między cukrem, którym obdarzyła nas natura, zawartym w miodzie, a cukrem białym, wystarczy porównać skład chemiczny obu produktów. Miód składa się w 79,5 % z glukozy i fruktozy, których na próżno szukać w cukrze buraczanym. Cukry naturalne w postaci glukozy i fruktozy już po 15 minutach po ich spożyciu osiągają najwyższe stężenie we krwi. Cukier biały to tymczasem w 99,8 % sacharoza, którą nasz organizm musi rozłożyć na czynniki pierwsze, co trwa około 2 godzin. W przeciwieństwie do cukru wynalezionego przez naszą cywilizację, miód zawiera takie biopierwiastki jak, np.: wapń, żelazo, fosfor i magnez oraz witaminy: B1, B2 oraz PP. Jest on bogatszy o związki czynne biologicznie pochodzące z pyłku oraz od pszczół. Miód to zdrowie!
Kiedy miód krystalizuje?
To, że miód ulega krystalizacji, jest zjawiskiem naturalnym i - wcześniej czy później - nieuniknionym. Im wyższa temperatura przechowywania miodu, tym wolniej ten proces przebiega. Do krystalizacji nie dojdzie w temperaturze przekraczającej 45 C. Tempo krystalizacji zależy również od stosunku ilości glukozy do fruktozy w danym gatunku miodu. Im więcej glukozy zawiera nasz miód, tym szybciej skrystalizuje, np. w przypadku miodu rzepakowego możemy się spodziewać rozpoczęcia procesu krystalizacyjnego nawet trzeciego dnia po pozyskaniu go z ula.
W jakiej postaci najlepiej spożywać miód?
Zaleca się spożywanie miodu w roztworze przegotowanej wody. Jeżeli miód rozpuszczony w wodzie odstawimy na kika godzin, zwiększy się aktywność zawartych w nim enzymów.